Skip to content Skip to footer

Adatbázisok

Unitárius Tudástár – http://tudastar.unitarius.kemb.hu/

Az unitárius tudástár igyekszik összegyűjteni az online elérhető, szabadon hozzáférhető, unitárius vonatkozású anyagokat.

A valláskutató intézet adatbázisa – https://vallaskutato.ro/hu/konyvtar.html

Az intézet Kolozsváron, a vallásszabadság házában működik, elsősorban Erdélyre fókuszál, az erdélyi vonatkozású kutatásokat tartalmazza, valamint a téma főbb romániai és magyarországi szakirodalmát gyűjti egybe.

Hungaricana – https://library.hungaricana.hu/hu/collection/UNITARIUS_SzentIvanyi/

Egy közgyűjteményi portál, mely múzeumok, könyvtárak, levéltárak anyagait gyűjti egybe és teszi szabadon hozzáférhetővé. Unitárius vonatkozásban könyvtári és levéltári anyagok egyaránt elérhetők.

Könyvtár tekintetében egyház -, iskola-, valamint gyülekezettörténeti munkák, emlékkönyvek, életrajzok, beszédek, prédikációk, káték, hitelvek, énekeskönyvek, nőszövetségi- és ifjúsági egylettel kapcsolatos könyvek érhetőek el.

Levéltár tekintetében a szaklevéltári katalógus, jegyzőkönyvek, valamint az anyakönyveink jogszabály szerint is közzé tehető részei.

Elektronikus Periodika Archívum

Az elektronikus periodika archívum magyar nyelvű folyóiratok régi példányait teszi teljes szöveggel szabadon hozzáférhetővé.

Keresztény magvető c. folyóirat – https://epa.oszk.hu/html/vgi/kardexlap.phtml?id=2190
1861, 1863, 1867, 1868, 1870-1918, 1922-1944, 1971 – 2020 közötti lapszámok

A Keresztény Magvető 1861-ben, unitáriusok által alapított teológiai szakfolyóirat. A kiadvány a 126. évfolyamnál tart, rendszeresen évi 4 lapszámmal jelentkezik. A folyóiratról bővebb információ olvasható a honlapjukon: https://kermagv.unitarius.org

Az EPA oldalán hiányzó, régebbi (1861-2021 közötti) lapszámok a folyóirat honlapján elérhető archívumban szabadon hozzáférhetőek.

Az Unitárius Közlöny – http://epa.oszk.hu/html/vgi/kardexlap.phtml?id=2175

Az Unitárius Közlöny egyházunk 1887 óta rendszeresen megjelenő havilapja. 1887-2017 közötti lapszámok teljes szöveggel elérhetőek az EPA oldalán. Az egyházunk honlapján az ide még fel nem került, legfrissebb teljes számok is olvashatóak. https://unitarius.org/document/unitarius-kozlony/

Arcanum (előfizetés után hozzáférhető)
Keresztény magvető c. folyóirat 1861 – 2021 https://adt.arcanum.com/hu/collection/KeresztenyMagveto/

Az Arcanum Digitális Tudástár egy előfizetéshez kötött adatbázis. Tartalmaik előfizetést követően böngészhetőek. Unitárius vonatkozásban a Keresztény Magvető című folyóirat 1861-2021 között megjelent lapszámai olvashatóak.